2019-04-03 07:12:03• hírek • Bede Emőke

A szatmári kórház is szeretne akkreditációt szerezni laboratóriumának

Szatmár megyében jelenleg 16, privát kézben levő laboratóriumnak sikerült megszereznie azt az akkreditációt, mely elengedhetetlen az Egészségbiztosítási Pénztárral való szerződéskötéshez – közölte nemrégiben a CAS vezetője. Georgeta Pop ugyanakkor arra is rávilágított, hogy a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház laborjának még nem sikerült megszereznie az akkreditációt, így egyelőre a két intézmény egyelőre nem köthet szerződést.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a kórház menedzserét, és megkérdeztük, tervezik-e egyáltalán megszerezni a laboratórium számára az akkreditációt. Adrian Marc elmondta, már komoly lépéseket tettek ennek megvalósítása érdekében: március végén kiírták a reagensekre vonatkozó közbeszerzési eljárást, illetve ezzel párhuzamosan frissítették a gépállományt is. Mindezt annak érdekében, hogy a szóba jöhető laboratóriumi vizsgálatoknak a legszélesebb spektrumát le tudják fedni, azaz olyan analíziseket is elvégezhessenek, melyekre eddig nem volt lehetőség. Ha a május elején lezáruló licit sikeres lesz, akkor a kórház menedzsere szerint pár hónap alatt megszerezhetővé válik az akkreditáció.


Ugyanakkor Adrian Marc arra is rávilágított, hogy a magánszektorban üzemelő laboratóriumokhoz hasonlóan nekik is jól meghatározott pénzkeretből kell majd fedezniük a biztosított személyek által igénybe vehető ingyenes analíziseket, viszont a kórház esetében a leosztási szempontok másak, pl. az ágyszámnak is döntő szerepe van. Hogy sikerül-e tehát az intézménynek az akkreditáció megszerzéséhez szükséges minden feltételnek eleget tennie, az néhány hónapon belül kiderül.


Mint arról már korábban beszámoltunk, jelen pillanatban 16 Szatmár megyei laboratórium áll kapcsolatban a pénztárral, de hogy mennyi pénzt kapnak a CAS-tól, azt egy pontozásos rendszer segítségével döntik el. Minden központot személyesen keresnek fel, majd munkaerő és felszereltség, illetve a szolgáltatás minősége szempontjából pontozzák azokat. A kapott pontszám alapján rangsorolják a laboratóriumokat, majd e listának megfelelően osztják el a rendelkezésre álló pénzkeretet. Azt egyébként, hogy egy-egy megye pénztára mekkora összeget oszthat szét, nem a laborok, hanem a biztosítottak száma alapján határozzák meg. S bár ez a keret 2015 óta 50 százalékot emelkedett, az arra jogosultaknak sajnos csak a töredéke élhet az ingyenes véranalízis adta lehetőséggel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: